1 av 3
Arkivbild, foto David Westh/Sveriges Radio.
2 av 3
Landstingets personaldirektör Anders Liif. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
3 av 3
Landstinget

Får inte vara chef för dottern längre

Landstinget ändrar anställningspolicy
1:51 min

Nu förtydligar landstinget sina regler. Nu får chefer inte anställa sina anhöriga direkt under sig. Förändringen görs efter att Nyheterna avslöjat att en hög chef anställt sin egen dotter.

– När ni belyser en sån här fråga, så finns det ju skäl för oss att förtydliga vad som gäller, eftersom vi ständigt vill bli bättre, säger landstingets personaldirektör Anders Liif.
– Det handlar om att följa lagstiftningen och reglerna kring jäv.

Kan aldrig vara närmsta chef över anhörig
– En rekryteringsansvarig chef kan aldrig anställa en anhörig direkt under sig. Det är inte förbjudet att anställa anhöriga på den egna arbetsplatsen, men däremot går det inte att ha en jävsituation. Det går inte att ha en anhörig direkt underställd sig.

Nu ändras reglerna
På Landstingsfastigheter har chefen anställt både dottern och dotterns man. Nu har alltså Landstinget i Jönköpings län bestämt att det ska bli skriftliga regler på att man inte får anställa sina anhöriga direkt under sig.

Kollar igenom alla  
Man ska också undersöka resten av landstingets organisation och se om det finns fler anhörigförhållanden mellan chefer och de som är anställa direkt under dem.
Personaldirektören Anders Liif säger att det inte hör till vanligheterna, men om man upptäcker några "anhörigförhållanden" så kommer det bli ändringar.

Dottern få ny chef
– Så kommer vi att se till att ändra på det förhållandet. När det gäller landstingsfastigheter, så kan inte chefen där vara direkt chef för sin dotter. Det kommer att bli någon annan person som blir för chef för dottern.

Tipsa om fler liknande fall

Har du tips om chefer som anställer sina släktingar och vänner?
Hör  då av dig till P4 Jönköping
via epost på news.jkpg@sverigesradio.se 
eller via telefon på 036-215 66 00.
Du kan också vända dig direkt till vår reporter Elin Ericsson
elin.ericsson@sverigesradio.se eller 036-2156665.
Meddelarskyddet
innebär bland annat rätt för den som lämnar uppgifter för publicering att förbli anonym.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".