Obs ej från Habo. Foto Hasse Holmberg/SCANPIX
Lasso

Het dagisdebatt i Habo OCH i Lasso

Åsikterna går isär i Habo om dagistid
2:34 min

Det har blossat upp en het debatt i Habo kommun om tiderna på dagis. Meningarna går isär om vad som är bäst för barnen. Eller kanske om vad som är bäst om föräldrarna.

Förut kunde familjer med nyfödda barn låta syskonet vara på dagis tre längre dagar i veckan. Från årsskiftet däremot måste de hämta dem före lunch. Trycket är nämligen så stort på förskoleplatserna att personalen inte hinner med alla barn.
Det här har lett till snudd på insändarstorm i Jönköpings-Posten. Där har flera föräldrar gått i taket.

Vi besöker Habo
Men ännu fler Habobor verkar försvara kommunens beslut. Hör vad som sas i Habo när vår reporter Viktor Mattsson var där.Idag erbjuds föräldrar att lämna barnen på dagis upp till femton timmar även om de är hemma med ett nyfött syskon.
Nu har Habo kommun satt ner foten och hur de timmarna får fördelas är något som fått föräldrar att protestera. Samtidigt har frågan väckts om man överhuvudtaget ska ha sitt större barn på dagis, när man är hemma med en ny bebis?

Barnen ska vara hemma hos mamma och pappa
Jonas Himmelstrand är författaren som sammanställt aktuell forskning om svensk förskola och han har en bestämd uppfattning. Han menar att barnen inte ska vara på dagis alls. Bäst är för barnen att vara hemma med föräldrarna, säger han.
Jonas Himmelstrand äger tankesmedjan Mireja och reser runt i Europa och FN som expert i svensk familjepolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".