Dimman som legat över Jönköping tidigare i veckan, sedd från Tabergstoppen. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio.
Jönköping

Dimman problem för flygtrafiken

Sten Norinder: ”Det var problem i två dygn”
1:45 min

Den tjocka dimman som legat över Jönköping den här veckan har ställt till stora problem för flygtrafiken till Jönköping. Många flyg har inte kunnat landa alls i veckan.

Det är ytterst ovanligt att det ligger så här tät dimma i flera dygn.

- Att det kan vara dimma någon timme, det har man varit med om, men inte så här långa perioder, säger Sten Norinder, vd för Jönköpings flygplats.

Dimman kom i måndags och lättade inte förrän under onsdagskvällen. Och att dimman legat så lång tid har personalen på flygplatsen aldrig varit med om tidigare. 

För de företag som är beroende av fraktflygen har flygstoppen ställt till med problem.

- Man ska komma ihåg att det gods som går med flyg är gods som verkligen har bråttom att komma fram. Det innebär att det är maskiner som inte har kunnat gå för reservdelarna kommer inte fram, det är lastbilar som inte kunnat köra, för reservdelarna kommer inte fram. Så det är väldigt viktigt att just godset som går med flyg kommer fram, säger Sten Norinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".