Landstinget

Hårdare regler välkomnas

Carina Einarsson Jonsson: ”Det hör inte hemma i offentlig sektor”
1:28 min

Efter Nyheternas avslöjande om Landstingsfastigheter, där chefen anställt två av sina närmast anhöriga, reagerar nu både landstingsråd och fackförbund.

- Jag tycker inte det här hör hemma i offentlig sektor, säger Carina Einarsson Jonsson, ordförande för fackförbundet Vision i Jönköping.

Inte heller moderaten Håkan Jansson, landstingsråd och ordförande i landstingsstyrelsen tycker att chefer på landstinget ska anställa sina anhöriga:
- Jag tycker att man ska vara väldigt restriktiv.

Efter Nyheternas granskning förstärker nu landstinget sina regler så att chefer inte får anställa till exempel sina barn, sambos eller äkta makar direkt under sig i organisationen. Och förstärkta regler välkomnas med öppna armar på Vision.

- Allt vi kan göra för att underlätta för våra chefer i rekryteringsprocessen, desto bättre är det, säger Carina Einarsson Jonsson.

Håkan Jansson tycker också att det är bra med de förstärkta reglerna och han skulle inte säga nej till att granska även när högt uppsatta politikers barn söker en chefstjänst på landstinget.

- Jag tror att man ska avråda högt uppsatta politikers barn att söka ledande tjänster i landstinget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".