Jönköping

Höjda tomtpriser efter nyår

Krister Johansson (S): ”Det är lite gungor och karuseller”
1:11 min

Tomtpriserna i Jönköping kommer att höjas kraftigt. Det har politikerna i tekniska nämnden bestämt. Men de var inte eniga.

Tekniska nämnden ställer sig bakom tekniska kontorets förslag att från och med 2012 höja priset på villatomter i Jönköping med 20 procent och i övriga kommunen med 30 procent.

Nämnden var dock oenig i sitt beslut. Socialdemokraterna motsätter sig höjningen och vill istället se en återgång till priserna som gällde 2010.

- Jag tror att det här kommer ha en negativ inverkan på byggandet i Jönköping. Det börjar närma sig löjliga proportioner på tomtpriserna i Jönköping idag.

Vad är det för problem ni ser med en sådan här höjning då?

- Om man ska hårddra det känns det som att vi håller på att forma Sverige för de fem-tio procent som har mest pengar i samhället och alla andra får hålla tillgodo med vad som finns.

- Man skulle kunna se på det här på ett annat sätt: om man kunde få någon att flytta in till Jönköping och bygga ett hus, och bosätta sig här och jobba, så skulle vi tjäna in de pengar vi förlorar på att inte ta ut maxpris för tomterna, eller vad som kallas marknadspriser, på skattepengar istället. Så det är lite gungor och karuseller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".