Dags för influensavaccinering

Hösten är här, och det betyder inte bara regn och rusk, utan också influensatider. Och nu är det dags att börja fundera på vaccinering, säger smittskyddsläkaren Per-Erik Åbom på länssjukhuset Ryhov.

Hur svår årets influensasäsong blir vet inte Per-Erik Åbom. Men rapporter från södra halvklotet talar om ganska lindriga influensaepidemier i år.

Vaccineringen startar nästa vecka och alla över 65 år eller dom som behöver vaccin av medicinska skäl får en gratis spruta i länet också i år. Det är tredje året som man gör så, och förra året vaccinerade sig 67 procent av alla ålderspensionärer, den högsta siffran i landet.

Betydligt värre än den influensa vi får hit snart är den så kallade fågelinfluensan. Flera fall har inträffat i sydostasien, och det är en mycket ettrig influensa med hög dödlighet som det inte finns något vaccin mot. Och det finns oroande signaler när det gäller fågelinfluensan, säger Per erik Åbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".