1 av 2
Brandmän finns på plats under hela invigningen av Spira. Foto: David Westh/Sveriges Radio
2 av 2
Händer det en olycka vid vattnet är Räddningstjänsten redo att rycka in. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Mer om Spirainvigningen

Brandmän beredda vid vattnet

Räddningstjänsten: ”Vi har en planering”
1:35 min

Räddningstjänsten finns på plats vid invigningen av kulturhuset Spira ikväll, beredd att rycka in om något går fel vid vattenaktiviteterna. Och eftersom Munksjöbron är avstängd finns en plan för hur man tar sig fram om något händer i stan.

I centrala Jönköping ringlar bilköerna långa under fredagseftermiddagen. Anledningen till trafikstockningarna är att Munksjöbron stängts av, eftersom den kommer att användas som åskådarplats under kvällen när invigningen av kulturhuset Spira äger rum.

Räddningstjänsten har med anledning av det valt att placera ut en räddningsbil vid Spira och även en båt som ska övervaka så att ingen ramlar i vid de aktiviteter som komer att ske ute på Munksjön.
– Vi är här för att assistera om det skulle hända något vid de delarna av showen som utspelar sig vid vattnet, säger brandingenjör Fredric Jonsson.

Och Räddningstjänsten kommer att ha hålla koll på trafiksituationen, om det eventuellt skulle börja brinna eller inträffa en olycka och man snabbt måste ta sig genom stan.
– Vi har en planering för det, att flytta över en enhet till den västra sidan om det nehövs, vi har hela tiden koll på trafiken och drar på från de håll vi kan få förstärkning från om det skulle behövas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".