Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BROTT I SKOLAN

Johan tilläts bli mobbad i tre år

Publicerat måndag 14 november 2011 kl 05.31
Johans Mamma: ”Det var tre års helvete”
(2:30 min)
Det finns ett stort mörkertal hur många ungdomar som utsätts för mobbning, trakasserier och rena brott i skolans värld. Foto: Scanpix.

Det finns ett stort mörkertal när det gäller brott som begås i skolan och som aldrig anmäls eller kommer fram. Johan utsattes under tre års tid för mobbning, trakasserier och ren misshandel utan att någon anmälan gjordes.

- Jag levde i tre år, där jag hela tiden undrade om han skulle ta livet av sig själv eller om de skulle slå ihjäl honom. Det var tre års helvete, säger Johan mamma.

Det är något år sedan Johan slutade högstadiet på en skola i Jönköpins län, men såren finns kvar ännu och Johans mamma gråter flera gånger under intervjun.

- Massor av gånger ringde han och grät och var så rädd att han spydde.

Mobbingen handlade om tre långa år av trakasserier - hot, slag och sparkar. De drog honom genom en taggbuske, stängde in honom i skolans källare, jagade honom och kastade grus - och skolan lät detta fortsätta. Det gick så långt att mamman fick lämna och hämta sin son i lärarrummet och Johan fick ha eskort av lärare i matsalen.

Det var fullständigt kaos och trots detta lyckades han bli sparkad med en karatespark under skoltid. Den gången då skolan kallade på mig, grät även hans lärare över Johans situation.

Både Johans mamma och pappa är oerhört besvikna på att skolan inte agerade mer kraftfullt och att man inte polisanmälde brotten i tillräcklig utsträckning. Men det var inte mobbarna som skolan flyttade på, det var Johan som fick byta klass, ädnå fortsatte mobbingen

Men fallet med Johan är långt ifrån det enda. Många av brotten aldrig fram och mörkertalet är stort. När vi ringer till tio slumpvis utvalda högstadieskolor över hela länet, är det bara en handfull polisanmälningar under förra läsåret och nästan samtliga rektorer erkänner att det inträffat brott som man inte polisanmält.

Totalt handlar det om 170 högstadieskolor som Sveriges Radios reportrar ringt till runt om i landet och nästan samtliga skolor erkänner att det finns brott som begåtts som man inte polisanmält.

Experter vi talar med, som tagit del av undersölkningen, säger att det här tyder på ett stort mörkertal. Felipe Estrada är professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

- Det som är slående här är hur lite brott de vuxna högst upp i skolhierarkin känner till. Det här är ju en väldigt liten del av alla brott som begås, säger Felipe Estrada.

För Johans familj skapade skolans misslyckande djupa sår som det kommer att ta lång tid att läka.

- Det är ju många, många saker som inträffade som man borde anmält, men det gjordes inte, säger Johans mamma.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".