Samåkning Foto Lars Epstein Prb

Samåkning floppade

När de statliga bidragen slutade betalas ut floppade Jönköpings stolta samåkningsprojekt.

Med buller och bång sjösatte Jönköpings kommun för några år sedan ett samåkningsprojekt som skulle få anställda att åka tillsammans till jobbet. Kommunen skulle också vara ett föredöme och locka privata företag att samåka.
Men så fort de statliga bidragen slutade trilla in så floppade projektet och idag är inte ens en procent av de anställda med i satsningen.

Att samåka och sitta fler i samma bil till och från jobbet skulle minska köerna i trafiken och minska utsläppen i vår miljö. Därför var det med stolthet som Jönköpings kommun drog i gång samåkningstjänsten för några år sedan. Via datasystem anmäler man sig och får sedan besked om vem man kan samåka med. Men efter några år tog de statliga bidragen slut och projektet rann ut i sanden. Idag är 0,8 procent av kommunens anställda med. Även landstinget har misslyckats och hoppade av projektet.

Tanken var att kommunen skulle vara föregångare och locka andra, men så har det inte blivit, och det tycker Birgit Sievers på dataföretaget som ligger bakom idén är konstigt.

Idag är det till och med oklart vem på kommunen som har ansvaret för samåkningen. Informationen på kommunens hemsida är inaktuell och marknadsföringen bland de anställda obefintlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista