1 av 2
Match tower hamnar i blickfånget på väster i Jönköping. Skiss Yellon AB.
2 av 2
Jönköping

Ja till höghushotell

Blandade känslor efter ja till högshushotell
1:31 min

Nu är det fritt fram att bygga höghushotellet på Tändsticksområdet i Jönköping. Detta trots många protester mot det planerade 18 våningar höga hotellet. Men idag sa regeringen ja.

Planerna på att bygga det omdiskuterade 18 våningar höga hotellet på Tändsticksområdet har ju godkänts av såväl kommunfullmäktige som länsstyrelsen i Jönköping. Men det har kommit in ett 20-tal överklaganden mot planerna som väckt starka känslor.

Regeringen sa ja
Regeringen avslog alltså överklagandena om det 18 våningar höga hotellet som planeras byggas på tändsticksområdet i Jönköping. När frågan var uppe i kommunfullmäktige var nästan alla partier överens, och det var bara vänsterpartiet som röstade nej.

Upprörd efter ja
Regeringens ja till bygget upprör många, bland annat Jerry Hansson, vänsterpartistisk ledamot i Jönköpings kommunstyrelse.
- Det var väl ingen julklapp i förtid direkt. Det här är att bygga fel för framtiden, säger vänsterpartisten. Nu ser vi att Tändsticksområdet börja leva upp så sakteliga och börjar fyllas med verksamheter.
Vi vill inte att detta ska ligga i skuggan av ett höghushotell och ett höghushotell som för övrigt inte behövs på den platsen.

Andra gläds
Det är alltså inte alla som tycker att höghushotellet vore i vägen, utan tvärtom, att det tillför något till Jönköping. En av dem är det socialdemokratiska kommunalrådet Elin Lagerkvist.
- Jag tycker det är glädjande därför att nu kan vi gå vidare med att utveckla Tändsticksområdet så vi kan få liv och rörelse i hela området.
- Vi behöver hotell i vår kommun, men också bra för att Tändsticksområdet behöver en liten ny injektion för att komma igång.

Nu kan Jönköping växa mer
- Jag tycker det är väldigt roligt att det här hotellet äntligen kan bli av, säger Kristdemokratiska kommunalrådet Andreas Sturesson.
- Jag tror för en stad som Jönköping som vill växa och vara dynamisk så är det här ett bra tillskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".