Många motioner från länspolitiker

I dag går den allmänna motionstiden ut för våra riksdagsledamöter. Och det är vitt skilda ämnen som behandlas i förslagen som lämnats in.

Motionerna, eller förslagen, handlar om det mesta mellan himmel och jord. Allt från situationen i Bangladesh till huvudmannaskapet för Visingsötrafiken.

Flitigast på att skriva motioner är centerpartisten Margareta Andersson från Vetlandatrakten som åstadkommit 48 olika motioner. Hon vill till exempel slå ett slag för ostkakan, den ska lanseras internationellt, tycker hon och göras till Svberiges nationalrätt.

En annan flitig riksdagskvinna är Alice Åström, vänsterpartist från Vaggeryd. Hon har många förslag som berör barn på olika sätt, bland annat vill hon att domare som dömer vårdnadstvister ska ha särskild barnkompetens.

Socialdemokraten Carina Häggs namn finns också på många motioner, bland annat vill hon att kommuner och landsting ska slippa ta ansvar för flygtrafiken i landet, den borde staten stå mer för.Socialdemokraten Göte Wahlströms namn finns med på motioner om rättsväsendet i Småland. Margareta Sandgren, också hon socialdemokrat vill ha en satsning på snabbtåg, det som kallas Europakorridoren. Och Helene Petersson från Stockaryd i samma parti vill ha obligatorisk företagshälsovård. Martin Nilsson från Gislaved vill att barnbidraget ska delas och betalas i två lika stora delar till båda föräldrarna.

Magdalena Andersson, moderat från Jönköping vill satsa på fler poliser och Smålandsstenarbon Bengt-Anders Johansson, också han moderat vill stoppa nerläggningen av tingsrätterna i Ljungby och Värnamo.

I samma ämne motionerar folkpartisten Tobias Krantz från Jönköping.

Kristdemokraten Maria Larsson vill ha medling i stället för rättegång när det gäller mindre brott som berör unga brottslingar.

Helt utan egna motioner står Alf Svensson och Göran Hägglund, båda kristdemokrater. Svensson är fd partiledare, Göran Hägglund leder nu kristdemokraterna. Och han har kanske fullt upp med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".