1 av 2
Magnus Leijd. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
2 av 2
Lasso

Gruva i Gränna väcker reaktioner

4:42 min

Om allt går som planerat kan en gruva med sällsynta jordartsmetaller öppna i Gränna år 2016. Postitivt tycker kommunens tf näringslivschef. Men alla håller inte med.

En av världens största fyndigheter av så kallade sällsynta jordartsmetaller har gjorts strax norr om Gränna. Och om allt går som planerat kan gruvan öppna redan 2016. Den här fyndigheten är värd många miljarder och kan skapa flera hundra nya jobb.

I ett par års tid har prospekteringsföretaget, Tasman Metals, borrat och undersökt berget i Norra Kärr utanför Gränna.
– Här finns en väldigt ovanlig bergart som inte finns på många ställen i världen, det är en del väldigt väldigt ovanliga mineraler, förklarar Tasmans chefsgeolog, Magnus Leijd.

Hur kommer det sig att det blivit intressant just nu att titta på detta?
– Sällsynta jordartsmetaller har fått enormt ökat användningsområde, framförallt till så kallade gröna teknologier som till exempel vindkraftverk, hybridbilar och lågenergibelysning.

Om gruvan verkligen öppnar kommer det betyda mycket för Gränna. Det säger Calle Tollén som är Grännabo och tillförordnad näringslivschef i Jönköpings kommun. Han har vetat om fyndigheterna en längre tid, men att det var såpass ovanliga metaller fick man veta nu i höst.
– Det skulle betyda ett antal arbetstillfällen och det är naturligtvis oerhört viktigt för Gränna.

Är det enbart positivt med en gruva i Gränna?
– Jag tycker det, men det är klart att det är ett ingrepp i naturen, men sånt kan man ju lösa.

Innan det kan bli en gruva väntar en process och många ska yttra sig och tillstånd skaffas. Och alla är inte positiva. Reaktioner från lyssnare till P4 Jönköping idag handlar om oro för naturen om det skulle bli en gruva.

Dan Segerson

dan.segerson@
sverigesradio.se

036-215 66 28

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista