"Regementet hämmar Eksjö kommun"

Garnisonen i Eksjö hämmar företagssamheten i Eksjö. Det hävdas i en ny studie som två studenter vid Ingenjörshögskolan i Jönköping har gjort.

Johan Reimblad är en av studenterna och han hävdar att både företagsledare och uppfinningsrikedomen i företagen på höglandet skulle ha varit bättre om INTE regementet fanns.

Regementet i Eksjö har alltid varit stans stolthet och det som bidragit till att göra Eksjö känt. En trygg och stor arbetsplats, men nu när neddragningarna sätter hela försvaret i gungning så har regementet blivit en belastning.

Det slår studenterna Johan Reimblad och Anders Ljungberg vid Ingenjörshögskolan fast i en ny studie. Man har intervjuat företrädare för bland annat näringsliv, lärare, studerande och uppfinnare och bilden är samstämmig. Det faktum att Eksjö har sjukhus, kommun och regemente gör det offentliga så dominerande att det hämmat utvecklingen av nya uppfinningar och idéer inom företagen. Något som är mycket vitkigt för tillväxten för en ort.

Dessutom har många företag plockat militära ledare till sin organisation, men det har skapat en föråldrad ledning i många företag menar de båda studenterna.

Tomas Löff, informationschef på garnisonen i Eksjö, håller med om att regementets dominans i arbetslivet kan vara en belastning idag när försvaret skär ned, men att militärer skulle vara dåliga ledare, det håller han inte med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".