1 av 3
Foto Pablo Dalence
2 av 3
3 av 3
En av dom översvämmade tomterna, som den ser ut idag. Foto: Anders Borg.

Hög nota för översvämningar

Notan för sommarens översvämningar i Småland börjar nu bli klar. Bara för Värnamo kommun handlar det om närmare 15 miljoner i räddningsinsatser och återuppbyggnad.

Samtidigt blir den totala kostanden betydligt större, och fortfarande är inte alla skador åtgärdade.

Först nu börjar också Värnamo kommun få en överblick över alla kostnader. Själva den akuta räddningsinsatsen kostade nära 5 miljoner, pengar man nu kommer begära av staten. Men till det kommer upp mot 10 miljoner för att återsälla alla skador berättar Värnamo kommuns adminstrative chef Ulf Svensson.

I grannkommunen Ljungby som också drabbades svårt är man inte klar med redovisningen, men hittills lutar det åt runt 4 miljoner i kostander för kommunen. Till detta komma skadorna för privatpersoner, bara länsförsäkringar i jönköping län uppskattar sina kostnader till över 11 miljoner. delar av den summan kommer man troligen kräva kommunerna på, även flera privatpersoner har skickat in krav på att kommunerna betalar självrisken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".