20 personer misstänkta i sprithärvan i Skillingaryd

Inte mindre än 20 personer misstänks för brott i den stora sprithärva som avslöjats i Skillingaryd. Rättegången startar i nästa månad och då kommer mer än 50 kunder som handlat i den illegala spritbutiken att kallas som vittnen.

Det var i slutet av augusti som en lagerlokal på ett industriområde i Skillingaryd avslöjades som en tuff konkurrent till Systembolaget. Sortimentet marknadsfördes bland annat via fax och prislistor delades ut till anställda på företag i trakten.  Kunderna strömmade till. Bland annat med hjälp av bilder från en övervakningskamera i butiken, har ett 100-tal köpare identifierats och förhörts. Kammaråklagare Jan Andersson säger till Nyheterna, att över 50 kunder kommer att kallas som vittnen vid rättegången som beräknas starta i början av november. 20 personer, de flesta från Skillingaryd och Vaggeryd, misstänks för brott, för att ha hjälpt till med försäljningen eller transporterna av sprit, öl och vin som köpts i Tyskland. Polisen har också förhört många myror, så kallas de personer som lever på att mot betalning ställa upp som passagerare vid gränsen när tullen passeras för att man ska kunna ta fler ransoner alkohol med sig in i landet. En 30-årig Skillingarydsbo pekas ut som huvudman i härvan. Han misstänks ha organiserat hela verksamheten, som startade redan i slutet av förra året, och ha tagit hand om större delen av vinsten. Men så där enorma vinster verkar inte försäljningen ha gett. För priserna i den illegala butiken var förvånande låga, säger personer med insyn i utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".