Anderstorp

Sista kampen för motorbanan

2:09 min

Det har gått över trettio år sedan Nicki Lauda och Ronnie Peterson gjorde upp på motorbanan i Anderstorp. Sedan har det mest handlat om bråk med grannar. Nu hoppas Gislaved att en utredning ska sätta banan på kartan igen.

Nu gör Gislaveds kommun en sista satsning för att rädda motorbanan i Anderstorp.

Över en halv miljon kronor satsar kommunen på att göra en utredning som man hoppas ska kunna sätta punkt för en över 30-årig tvist med klagande grannar och som kan sätta Anderstorp på den riktiga racingkartan igen.

– Den kommer ju reda ut egentligen om det är möjligt att ha motorverksamhet där. Det kan ju vara så, det tycker inte vi naturligtvis, att man kommer fram till att det inte alls är en lämplig plats att ha motorverksamhet på. Det kan också komma fram till att det kan vara en motorverksamhet men då får det de här konsekvenserna för de som är berörda av planen. Då kan man få vidta vissa åtgärder, allt från att vidta bullerdämpande återgärder till att kommunen blir skyldig att lösa in fastigheter, säger Nicklas Palmgren (M) som är kommunalråd i Gislaved.

1978 tog Nicki Lauda hem formel 1-segern på Scandinavian Raceway i Anderstorp och Ronnie Peterson slutade trea. Det visade sig också bli sista gången som formel-1 cirkusen besökte motorbanan i Anderstorp.

De senaste åren har den anrika motorbanan, som haft mängder av VM-deltävlingar i både formel-1 och roadracing, fört en allt mer tynande tillvaro och mycket av rapporteringen har istället kommit att handla om klagande grannar och problem att driva anläggningen vidare.

Nu har Gislaveds kommun avsatt 600 000 kronor för att göra en oberoende utredning av området - en utredning som man hoppas ska kunna sätta punkt för alla hinder och ge positiva svar för motorbanans framtid.

Vårt huvudsyfte är naturligvis att vi vill ha reda på om vi kan utveckla motorbanan, säger Palmgren.

Detaljplanen kommer att ta tid att genomföra och ska sedan ut på samråd och först om drygt 1,5 år väntas kommunfullmäktige klubba igenom den. Just nu ligger motorbanans framtida tillstånd i Mark- och miljödomstolens händer där ett beslut väntas i början av nästa år.

Mattias Sundler

mattias.sundler@
sverigesradio.se

036-215 66 68

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista