Tranås

Var är Tranåssidan i Smålands-Tidningen?

1:56 min

Kommunföreträdare i Tranås riktar kritik mot tidningskoncernen Herenco, för att inte alla Höglandstidningar innehåller Tranåsmaterial. Det försvårar samarbetet med grannkommunerna.

Idag kan man bara läsa om Tranås i just Tranås Tidning, inte i Herencos andra tidningar på Höglandet: Smålands-Tidningen och Vetlanda-Posten.

- På min arbetsplats har vi ett samarbete med Eksjö när det gäller Komvux, och det finns även samarbeten inom exempelvis sjukvård. Då är det rätt konstigt att man i lokaltidningen plockar in material från områden man inte samarbetar så nära med, säger kommunpolitikern Katarina Hallefjord (V) i Tranås. 

Konstigt och ologiskt
Katarina Hallefjord bläddrar i Smålands-Tidningen, och hur hon än letar hittar hon inget material om Tranås. Däremot kan hon läsa vad som sker i grannkommunerna, Aneby och Ydre, och till och med om Sävsjö. Men trots att Eksjöborna inte kan läsa om Tranås i Smålandstidningen så kan Tranåsborna läsa om Eksjö i Tranås Tidning. Det tycker hon är konstigt och ologiskt.

Rörligheten har ökat
Helst skulle Katarina Hallefjord se att de tre Höglandstidningarna innehöll lokalt material från samtliga kommuner på Höglandet. Hon menar att det är viktigt eftersom samarbetet mellan kommunerna ökat de senaste åren och att rörligheten är större - många bor i en kommun och arbetar i en annan.

Hon får stöd av Jan Holmbom som är näringslivschef i Tranås.
– Vi jobbar med tillväxt och vill att fler och fler ska upptäcka möjligheterna med Tranås.

Bosse Andersson, som är redaktionschef för de tre Höglandstidningarna, håller med om bristen i publiceringen. Han skulle gärna publicera material från alla kommuner i samtliga tidningar, men idag är det tekniskt omöjligt. Tidningarna skulle bli för tjocka och för dyra. Men redan nästa år kan det bli en förändring.
– Nästa gång vi gör om tidningen kommer vi ta med den här synpunkten; det bli någon gång under nästa år.