Industribranschen

Avtalet klart för 300 000 anställda

2:41 min

Det var intensiva förhandlingar i helgen och tidigt idag på morgonen blev avtalet klart. Det innebär att 300 000 anställda inom industrin får löneökningar på 3,0 procent på 14 månader.

– Det känns väldigt skönt att vi kommit till ett avtal, säger Inger Rutensköld som är regionchef för fackförbundet Unionen Småland.

Det är Unionen tillsammans med fackförbunden IF Metall och Sveriges Ingenjörer som förhandlat med motparten Teknikarbetsgivarna.

Avtalet ger löneökningar på 3,0 procent på 14 månader vilket ger en årskostnad för företagen på 2,6 procent, enligt Teknikarbetsgivarna.

Är ni nöjda med det här?
– Vi är nöjda på det sättet att vi har fått en bra löneökning och det var väldigt viktigt när det var ett kort avtal, säger Inger Rutensköld.

Hon tillägger att det finns allmänna anställningsvillkor som facket vill ändra på.
– Men det får vi ta vid nästa tillfälle; det kan till exempel vara att utöka föräldralönen med någon månad.

Nivån säkerställer en löneökning för fackens medlemmar, enligt Inger Rutensköld.
– Och det är det viktiga.

Att avtalet gäller så kort tid som 14 månader hänger ihop med den ekonomiska oron i världen, enligt Inger Rutensköld.

Avtalet träder i kraft den 1 februari 2012. Förutom den treprocentiga löneökningen innebär det en garanterad löneökning på 395 kronor för varje medlem och en höjning av lägstalönerna med tre procent.

Startskottet för den stora avtalsrörelsen gick i slutet av september. Fack och arbetsgivare i industrin växlade då avtalskrav. I slutet av november kom slutbudet från medlarna. Det låg på 2,6 procent på 13 månader. Men efter intensiva förhandlingar i helgen blev det alltså 3,0 procent på 14 månader till slut.

Mattias Sundler

mattias.sundler@
sverigesradio.se

036-215 66 68

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista