Lasso

Jönköpingsbor om hotade riktnummer

4:03 min

Först försvann länsbokstäverna på registreringsskyltarna, sen kom beskedet att länet är på väg att sugas upp i en storregion och om några år är riktnummerna ett minne blott.

Bor du i Jönköping har du ju riktnummer 036, bor du i Värnamo har du 0370 och så vidare. Men om bara några år kan det komma att se annorlunda ut.

På Post- och Telestyrelsen föreslår man nämligen att man ska avveckla riktnummerna så att de inte har någon geografisk koppling. Allt ska istället hänga ihop i ett enda nummer som du tar med dig vart du än bor för tillfället.

Flyttar du från Vetlanda till Stockholm, till exempel, kommer du fortfarande ha 0383 i ditt telefonnummer.

– Vi följer varje år hur marknaden utvecklas och vi ser att fastnätstelefoni minskar medan mobil- och IP-telefoni ökar, säger Bo Martinsson i den ansvariga projektgruppen på Post- och Telestyrelsen.

Bo Martinsson förklarar alltså att mobil- och ip-telefoni fortsätter att vinna mark samtidigt som den fasta telefonin backar. För att hänga med i utvecklingen kan alltså en lösning vara att släppa det geografiska kopplet kring riktnumret och låta det flyta iväg..

Men frågar man folk på stan i Jönköping tycks inte idén riktigt gå hem.
– Jag tycker vi ska behålla dem som de är, då vete man varifrån folk ringer, säger en kvinna.

– Jag vill att det ska vara kvar, det är en identitet på vilka områden man ringer ifrån, säger en man.

Fotnot: I dag finns det 13 miljoner mobilabonnemang i landet och 4,6 miljoner privata fasta abonnemang. (Källa: Post- och Telestyrelsen)

Fråga

Viktor Mattsson

viktor.mattsson@
sverigesradio.se

036-215 66 69

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista