Vetlanda

Stopp för extra skolledigt

2:06 min

Nu sätter politikerna i Vetlanda ner foten i frågan om att ge barn ledigt från grundskolan under terminerna. Föräldrar som bryter mot reglerna om max tio dagars ledighet under terminerna ska nämligen nu rapporteras till politikerna.

Om du och ditt barn ska åka på en resa, och eleven redan haft sina regelstadgade tio dagars ledighet under läsåret ska du nog tänka om. Åtminstone om ditt barn går i en grundskola i Vetlanda kommun.  

Rektorn ska anmäla
För nu ska rektorerna anmäla föräldrar till Barn- och utbildningsnämnden om de ändå åker iväg med barnen, trots att de inte fått ledigt eftersom de redan de förbrukat sina tio dagar. 
Men det handlar inte om att skrämma föräldrarna, säger skolchefen Hans Svensson.
– Det är viktigt att man både från politiskt håll och från skolans sida säger att det här inte är acceptabelt. Och om en familj åker på ett par veckors semester utan att barnet fått ledigt, vill politikerna veta det, säger han.

Vad ska nämnden göra då?
– Det är inte sagt vad politikerna ska göra, men vi tror att det är viktigt att man inte bara låter det passera.
Hans Svensson säger att detta också ska vara ett stöd för rektorerna, så att det ska bli lättare att faktiskt säga nej till elever som redan varit lediga i tio dagar.
– Det är bra, för då tänker alla rektorer lika, säger Anna Karlsson, rektor på Withalaskolan.
– Föräldrarna kanske blir upprörda, men det är viktigt att vi kommunicerar det här ordentligt.

Tveksamma till anmälan
Marie och hennes dotter Hanna som går i årskurs nio tycker inte att det är nödvändigt att föräldrar blir anmälda till politikerna om eleverna är lediga mer än tio dagar på ett läsår.
– Det är lite överdrivet, men jag tycker samtidigt inte att man ska åka iväg så där med sina barn, säger mamma Marie.
– Om man är borta någon enstaka dag extra kan ju inte göra så mycket, säger dottern Hanna.