Skola

Värnamo på tvärs emot skolinspektionen

1:40 min

Skolinspektionen vill se hårdare tag när föräldrar tar barnen ur skolan utan att dom fått ledigt. Vetlanda kommun får alltså medhåll. Men i bland annat Värnamo finns en annan åsikt.

I morse berättade vi att rektorerna i Vetlanda kommun ska anmäla föräldrar till Barn och Utbildningsnämnden om de olovligt tar sina barn ur skolan. Att ta till sådana här åtgärder är Vetlanda ensamma om i länet.

Förödande för barnen
Jonas Nygren är utredare på Skolinspektionen och han säger att det är bra att nämnden får reda på sånt här. Att åtgärder som att ge föräldrar vite eller anmälda dem till socialen, då de struntar i att eleven inte fått ledigt, borde ske oftare.
– Det kan bli förödande för barn som inte fullgör sin skolgång.
– Det kan påverka slutbetyget. Det kan påverka möjligheterna att komma in på en gymnasieutbildning. I förlängningen kan det påverka hur den här människan får möjlighet att försörja sig, konstaterar Jonas Nygren.
Det är ett föräldraansvar att barnen ska gå i skolan. 

Fler borde agera
Skolinspektionen anser alltså att man borde agera mer och oftare när föräldrar bestämmer att eleven inte ska vara i skolan, trots att de inte har fått ledigt.
Ändå är det bara Vetlanda i länet som har tagit ett ordentligt tag om fuskande föräldrar. Det visar en rundringning som Nyheterna har gjort.

Inga konsekvenser i Värnamo
I Värnamo blir det inga konsekvenser om föräldrarna åker på semester med barnen som inte fått ledigt, det säger Stefan Widerberg, centerpartistisk ordförande i Barn och utbildningsnämnden i Värnamo.
– Vi ska inte peta i det för mycket. Vi ska inte ge för mycket pekpinnar. Vi ska inte domdera för mycket utan man ska lägga det på en rimlig nivå. Man ska inte vara för mycket storebror och inte för mycket ”storebror ser dig”. Det är ingen som vinner på det, säger Stefan Widerberg, centerpartistisk ordförande i Barn och utbildningsnämnden i Värnamo.