Skolorna slarvar med rörelse på schemat

Sedan något år ska alla landets skolor erbjuda daglig motion för eleverna, det finns inskrivet i läroplanen för det obligatoriska skolväsendet. Men det som står på pappret stämmer inte, visar nyheternas gransking av flera högstadieskolor i länet.

Regelbunden idrott och rörelse i skolan är nyttigt för eleverna, det är de flesta överens om.

Det är läroplanen som i mångt och mycket styr hur skolorna fungerar och i början av 2003 tillkom skrivelsen där det står att skolorna ska sträva efter att erbjuda eleverna daglig fysisk aktivitet.

Nyheterna har tittat närmare på femton högstadieskolor i nio av länets kommuner.

Det visar sig att det bara är en av dessa skolor som idag klarar regeringens mål, nämligen Junedalsskolan i Jönköping, där man i år har infört rörelsepass varje dag för eleverna i årskurs 7-9.

Men de allra flesta ligger kvar på ungefär samma nivå som de gjort de senaste åren. Exempel på det är Junkaremålsskolan i Tranås, Trollehöjdsskolan i Mullsjö, skolorna i Eksjö och Hillertorpsskolan i Gnosjö.

På Hagabodaskolan i Habo har man till och med skurit ner något på elevernas rörelsetimmar.

I många fall är det en krass ekonomisk verklighet som omintetgör det uppsatta målet, men även brist på idrottshallar och fullspäckade scheman anges som skäl.

Hansi Hinic, filosifie licensiat på Högskolan i Halmstad, forskar om bland annat barn och idrott.

- Nu kommer väldigt många larmrapporter om att barnen är feta och drabbas av benskörhet och det tyder väl på att något är fel så jag skulle gärna se att skolorna tar ett stort ansvar. Det behöver inte vara några fina idrottshallar eller slingor. Det kan räcka med en promenad på 10-20 minuter före middagen. Med små enkla knep kan man göra underverk, säger Hansi Hinic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".