Mullsjö

Två döda - flera skadade Buss i krock med lastbil

0:48 min

En 42-årig busschaufför och en 31-årig passagerare avled när en buss och lastbil krockade på riksväg 26/47 utanför Mullsjö i morse.

Olyckan inträffade innan klockan sju på onsdagsmorgonen. Exakt hur den gick till är oklart men enligt polisen rör det sig om en frontalkrock mellan bussen och lastbilen. Olyckan inträffade i en backe med omkörningsfält. Enligt uppgift hade bussen gjort en omkörning strax innan kollisionen. Bussen var på väg från Jönköping till Mullsjö och var i linjetrafik.

Enligt polisen avled den 42-årige busschauffören på plats och en 31-årig kvinna avled senare på sjukhus av sina skador. Tre personer, bland annat lastbilschauffören, vårdas på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Deras skador är inte livshotande.

– Det som mötte oss var en buss, där det fanns skadade och fastklämda personer inne i bussen. Vi hade ett stort antal personer som stod utanför bussen och de hade mindre skador eller var oskadade, säger Fredric Jonsson som var räddningsledare på plats.

– En lastbil står halvvägs ner i diket och bussen står frontalkolliderad uppe på vägen, säger Fredric Jonsson.

Vad är det första ni gör när ni kommer fram?

– Absolut inledningsvis får vi assistera ambulanspersonal med direkt livräddande åtgärder. Sedan kunde tillkommande styrkor, vi kom från tre olika brandstationer, påbörja losstagning av skadade personer samtidigt som sjukvårdinsatsen pågick.

Totalt var tjugo personer inblandade i olyckan, nitton av dem på bussen, medan lastbilschauffören var ensam i sitt fordon. Femton personer har förts till Mullsjö vårdcentral, främst för krishantering. 

Fyra ambulanser från Jönköping, en från Falköping och en från Värnamo kom till olycksplatsen.

Dödsolyckan på riksväg 26/47 ska nu utredas av polisen, tillsammans med Trafikverket och Statens haverikommission.

En av de som först kom till olycksplatsen var lastbilschauffören Joakim Sjödén, som hamnade bakom bussen.

– Folket höll på att gå ut ur bussen och folk vinkade att man inte skulle köra. Lastbilschauffören var inne i hytten och det var folk hos honom, säger Joakim. Enligt honom var det ingen kalabalik på platsen utan folk tog det, efter omständigheterna, ganska lungt. Han har ingen förklaring till olyckan, enligt honom var det inte halt på platsen.

Vägen stängdes av helt efter olyckan, vid elvatiden öppnades ett körfält förbi olycksplatsen.

(Artikeln uppateras under dagen)