Mariannelund

Så ska Mariannelund hitta lugnet

1:38 min

Polisen ska nu öka sin närvaro i Mariannelund. Det är en av åtgärderna som beslutades vid ett möte igår efter att främlingsfientliga krafter börjat söka sig till orten efter gruppvåldtäkten på flyktingförläggningen där.

Efter gruppvåldtäkten i en av Migrationsverkets lägenheter i Mariannelund har något hänt i det lilla samhället. Affischer med rasistiska budskap har satts upp, personer med utländsk bakgrund har misshandlats oprovocerat och en rädsla har spridit sig.

Men nu ska det bli ändring. Det bestämdes på ett möte Migrationsverket höll i Mariannelund i går - där bland andra polisen och kommunen var med. Liselotte Ingesson Solitis är tillförordnad enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Jönköping.

– Vi har träffats olika intressenter för att sitta ner och prata om dagsläget och gå vidare med konkreta saker, vad vi tar med oss.

Rent konkret innebär det att polisen ökar sin närvaro i Mariannelund, både i uniform och civilt. Dessutom ska det nu bildas en arbetsgrupp som ska jobba efter ledstjärnorna - integration och samförstånd.

Startskottet för det arbetet kommer bli att man inom kort öppnar en mötesplats i Mariannelund. Birgitta Johansson, som arbetar på centrumhuset i Mariannelund, kommer vara drivande i gruppen.

– Den mötesplats vi nu vill skapa ska vara öppen för alla - för ensamma, för gamla, för barnfamiljer, ja precis för alla oavsett nationallitet säger Birgitta Johansson.

– Man behöver en plats för att mötas helt enkelt, det har man inte haft tidigare.