Skolor kan tvingas till att följa läroplanen

Dom skolor som inte följer läroplanens regler om daglig motion för elever kan komma att tvingas till det.

Nyheteranas granskning visar att bara en av dom femton högstadieskolor vi tittar närmare på klarar kraven i läroplanen om daglig fysisk aktivitet för eleverna, men nu är Skolverket ute för att granska skolornas arbete för motion och hälsa.

Dom allra flesta skolorna ligger långt från målen, ofta på grund av en dålig ekonomi.

Det är Skolverket som ska se till att det som står i läroplanen följs och när det gäller det som står om rörelse ocj hälsa så är dom just nu ute och granskar olika skolor i landet. Om en skola inte anses uppfylla målen så kan Skolverket tvinga den beroende på hur allvarliga bristerna är

Det är regeringen som sätter upp målen i läroplanen och Skolverket har bara att se till att dom följs. Skrivelsen om daglig fysisk aktivitet har av vissa skolor uppfattats som för luddig, men Thomas Johansson på Skolverket har ingen uppfattning om det krävs en skärping för att än hårdare tvinga skolor och kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".