Vägverket kan inte förutse tidig halka

Trafikolyckan i Eksjö i morse, där två personer omkom, och två skadades allvarligt, orsakades troligtvis av halkan. Under hela dagen har det varit fläckvis mycket halt på länets vägar, framför allt i skuggpartier och på broar.

Beiet Ivarsson som är projektledare på drift- och underhålls avdelningen på Vägverket menar att denna fläckvisa halkan näst intill är omöjlig att förebygga.

Idag har Vägverket ca 30 automatiska mätstationer som dygnet runt talar om vad det är för temperatur i vägbanan och i luften och fuktighet. Med hjälp av dessa mätstationer kan Vägverket avgöra om det är risk för halka, och i så fall salta i förebyggande syfte. Men när det så här års uppstår frosthalka kan det vara så lokalt och fläckvis där det inte finns några mätstationer, något som enligt Beiet Ivarsson, gör det omöjligt för Vägverket att förutse halka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".