1 av 2
Många barn spelar våldsamma spel som är olämpliga för deras ålder. Foto: Pablo Dalence
2 av 2
Spelen kan vara mycket våldsamma. Monster med motorsågar är inte ovanliga. Foto: Pablo Dalence

Våldsamma dataspel säljs till små barn

TV- och Dataspel där med väldigt våldsamt innehåll är fullt tillgängliga för småbarn. Det visar en undersökning som Nyheterna har gjort bland olika spelbutiker och varuhus i Jönköping.

Många gånger är det föräldrarna själva som köper dataspelen till sina barn. I spelen kan man till exempel gå runt i ett öde hus och skära eller slå sönder armar och ben på olika monster så att blod skvätter överallt, eller så kan det vara ett krigsspel där spelaren är en soldat eller en kryppskytt som med hjälp att ett kikarsikte skjuter bort huvudet på motspelarna så att hjärnsubstans sprids ut.

Och trots att spelen har tydliga rekommenderade åldersgränser ger föräldrarna ofta sitt samtycke till att barnen får köpa dem.
Per-Erik Åström på Svenska Rädda Barnen är kritisk:
-En åttaåring ska inte sitta själv och spela sådana här spel. En av föräldrarnas allra viktigaste uppgift är att lära barn att känna med andra människor, att känna empati, och det är inget man gör i de här spelen. Föräldrarna måste ta mer ansvar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".