Fredrik Reinfeldt Foto Mark Earthy Prb

Reinfeldts nya politik får kritik av länsmoderater

Den nya moderata politiken som förts in med partiledaren Fredrik Reinfeldt möter kritik från många kommunala moderatpolitiker i länet. Det visar en rundringning som Nyheterna har gjort.

Nyheterna har ringt runt till totalt 14 moderata politiker som är eller nyss har varit ordförande eller gruppledare i en av länets kommuner. Hälften av dom är kritiska till ett eller flera av moderata partiledaren Fredrik Reinfeldts förslag som lagts fram den senaste tiden.

Det handlar bland annat om att AMS inte längre ska slopas, att det är okej att facken har makten över a-kassan, att ersättningsnivån i a-kassan inte ska sänkas och att skattelättnaderna främst ska gynna låg och medelinkomsttagare. Främst är det den nya synen på AMS och fackens makt över a-kassan som de flesta vi talat med är kritiska till.

Men även om många moderater förvånas över Frdrik Reinfeldts kovändingar så har han fullt förtroendfe hos samtliga vi talat med. Ingen har något kritiskt att säga om Reinfeldt varken som person eller partiledare, och det verkar inte bara vara de positiva opinionssiffrorna som gör honom populär.

Så här tycker länets kommunpolitiker om Reinfeldts kovändningar:

Eksjö

Kerstin Robertsson, tidigare gruppledare: Kritisk till skattepolitiken. Man talar inte så mycket om skattelättnader längre. Jag är lite orolig för alla förändringar, vart vi är på väg men jag bidar tiden.

Göran Persson, nuvarande gruppledare: Ingen kritik. Reinfeldt driver en bra och progressiv politik.

Gislaved

Göran Karlsson, ordförande i Anderstorpsföreningen: Kritisk till att man slopat kravet på en fri a-kassa. Det är konstigt, eftersom a-kassan borde vara frikopplad från facken. Många tycker man går för långt.

Gnosjö

Pia Thulin, ordförande: Ingen kritik. Reinfeldt är bra och gynnar samarbetet med de andra borgerliga partierna.

Jönköping

Mats Green, gruppledare: Kritisk till att AMS inte längre ska läggas ned och att kravet på fri a-kassa släppts. Men jag är lite kluven och det brukar jag inte vara. Klart det här är en vänstervridning, i alla fall en nedtoning av den tidigare politiken.

Marie-Louise Flodin, ordförande: Kritisk till att man släppt kravet på en fri a-kassa. Men Reinfeldt är bra för han står för ungdom och kreativitet.

Mullsjö

Ingemar Eriksson, gruppledare: Kritisk till att man nu vill behålla nivån i a-kassan. Den borde sänkas så att det lönar sig mer att arbeta. Men Reinfeldt är bra för han har tagit bort högerspöket.

Sävsjö

Johnny Torstensson, gruppledare: Ingen kritik. Jag har höjt lite på ögonbrynen men jag köper det. Man måste anpassa sig till samhällets läge.

Tranås

Hans Rocén: Ingen kritik. Jag stöttar linjen för de mjuka frågorna har kommit fram allt för lite tidigare, men det finns många företagare som klagar på att man inte längre vill förändra arbetsrättsreglerna.

Vaggeryd

Gert Jonsson, gruppledare: Ingen kritik. Reinfeldt har mitt fulla stöd. Man måste vara bred och Reinfeldt lyssnar bättre. Oerhört positivt.

Vetlanda

Helena Bouveng, gruppledare: Ingen kritik. Reinfeldt för en politik där människor känner sig hemma. Det är gamla högermän över 70 som tycker det här är en vänstervridning.

Habo

Hans-Eric Fransson, gruppledare: Kritisk till att man släpper kravet på att facket inte ska monopol på a-kassan. Men samhället förändras och då måste även partiet förändras. Det här är en positionering mot mitten.

Nässjö

Anders Karlgren, gruppledare: Ingen kritik. Det här är en tydligare liberal politik som skapar öppningar mot nya väljare och andra partier.

Värnamo

Bo Zaar, gruppledare: Kritisk till att AMS ska vara kvar. Det överraskade mig. Kluven till frågan om facken ska ha monopol på a-kassan. Men det är bra att man tonar ned skattedebatten.

Aneby: -

Gnosjö: -

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".