Fler flickor än pojkar omhändertas av socialtjänsten

Det har blivit vanligare att flickor måste tas omhand av dom sociala myndigheterna. Under 2003 var det för första gången fler flickor än pojkar som togs omhand på grund av sitt eget beteende.

Det här är något som oroar Margareta Johansson, socialkonsulent på Länsstyrelsen.

- Traditionellt sett så är ju pojkarna överrepresenterade eftersom de är mer aktiva i missbruk och kriminalitet. Vi är undrande till varför flickorna nu är fler, säger Margareta Johansson.

Under 2003 var det 44 barn och ungdomar som fick så kallad LVU-vård och omhändertogs av sociala myndigheter. Det i sig är fler barn än någonsin under dom tio år som länsstyrelsen har fört statistik.

För första gången på dom tio åren är det också fler flickor än pojkar som har tagits omhand, på grund av sitt eget beteende.

Margareta Johansson tycker att man kan märka en ökad medvetenhet i samhället när det gäller flickornas tuffa miljö med till exempel utseeendefixering.

Nu hoppas hon att man från länsstyrelsen kan gå vidare och titta närmare på dom flickor som tas omhand för sina beteendestörningar. Hon säger att flickorna ofta behöver en annan typ av vård än pojkarna för att få hjälp och att den vården behöver utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".