Kommunreceptionister ska sköta polisens uppgifter

Kommunanställda ska få ta över en del av polisens uppgifter. Detta enligt ett förslag från länspolismästaren Seppo Wouri, som anser att receptionisterna i kommunerna framöver också kan ta över en del av det som tidgare gjordes i polisens numera nedlagda receptioner.

På flera orter i länet har polisens besparingar lett till att receptionsverksamheten lagts ner. Detta har fått politiker och innvånare att gå i taket som högjutt protesterat när polisen sparat.

Men nu kommer högste chefen inom polisen,Seppo Wouri, med ett förslag som innebär att anställda receptionister i kommunerna ska ta över det arbete som tidiagre gjordes i polisens receptioner.

Däremot kommer man inte kunna få sitt pass på kommunen, där sätter nuvarande lagstiftning käppar i hjulet.

Seppo Wouri anser inte att detta innebär att man skjuter över kostnader, som borde betalas av polisen, på kommunerna. Han tänker nämligen ge en viss ersättning till kommunerna för att dom gör en del av polisens arbete.

Och när det gäller hur polisens verksamhet ska fungera framöver presenterade polisen idag en hel del andra förändringar.

Från att ha haft tio närpolisområden minskas dessa till tre. Dessutom ska man bilda en särskild enhet för uppföljning av polisens arbete. Dessutom slår man ihop kriminal-, närpolis- och trafikavdelningen till en enhet, något som man tidigare gjort under somrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".