Var tredje dricksvattentäkt i länet saknar skydd

Var tredje vattentäkt i länet där vi tar vårt dricksvatten, saknar skydd mot föroreningar, det visar en sammanställning som länsstyrelsen har gjort. Nu görs en storsatsning för att förbättra skyddet.

Av dom drygt 100 allmänna vattentäkter där vi tar vårt dricksvatten i länet, så är det idag cirka 35 stycken som saknar särskilt skydd.

- I Sverige lever vi med en tro att vi har hur mycket vatten som helst och att vi inte behöver vara rädda om det. Det är bara när vi åker utomlands som vi tänker på det när vi köper vatten på flaska men det kanske vi inte vill börja med här också, säger Annelie Johansson, miljöskyddsdirektör på Länsstyrelsen.

Det som kommunerna har att leva upp till är dom nationella miljömålen i Sverige. Där heter det bland annat att senast år 2010 ska alla vattentäkter som används för dricksvatten till mer än 50 personer, uppfylla svenska normer för dricksvatten. Det handlar framförallt om att se till att vattnet inte utsätts för föroreningar, orsakade av oss människor som finns runt sjöarna.

- Dels kan det blir restriktioner om man vill sätta in värmepump, förbud mot motorbåtar eller att tvätta bilen på gatan, säger Annelie Johansson.

2004 kallas för Året för vattnets bästa och kommunerna ska tillsammans fundera över hur man ska se till att få så bra vatten som möjligt. En del i det gäller vårt grundvatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".