1 av 2
Foto: David Svanberg
2 av 2
Foto: David Svanberg

Miljöskandal avslöjad i Tenhult

När husvagnstillverkaren Kabe satte skopan i jorden för sin planerade utbyggnad av fabriken i Tenhult mellan Jönköping och Nässjö visade det sig att jorden de grävde upp var grön. Analyser visar på mycket höga halter av extremt giftiga ämnen som arsenik och krom.

-Att arbeta på fastigheten kan vara olämpligt som det ser ut idag, säger Anna Wahlgren, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen till Nyheterna.

Den 17.000 kvadratmeter stora tomten har tidigare använts av Tenhults Impregneringsverk. Till tryckningen av virket användes flera giftiga ämnen, bland annat arsenik.
Fastigheten, som är belägen mitt inne i Tenhult, såldes senare till Kabe. Enligt de riktvärden som finns i Miljöbalken får halten arsenik inte överstiga 40 mg/ kilo jord. Här finns enligt länsstyrelsen uppemot 1000 mg per liter.
-Arsenik är extremt giftigt och om jord innehåller mycket arsenik kan det döda en människa, säger Anna Wahlgren.
Förrutom att marken är kraftigt förorenad så har man också hittat en överasfalterad brunn som innhåller flera hundra liter extremt giftig impregneringsvätska.
-Vätskan var gulaktig och innehöll arsenik, krom och koppar. Vätskan har antingen dolts för länsstyrelsen eller glömts bort, menar Anna Wahlgren.
Länsstyrelsen jobbar nu med att ta reda på om gifter från marken kommit ut i grundvattnet.
Trots att föroreningarna och brunnen funnits under många år var det först när Kabe började gräva i marken som det hela upptäcktes. Länsstyrelsen har visserligen vetat att området varit förorenat, men omfattningen var en överraskning.
-Det här måste saneras ytterligare. Vi kan inte ha så höga halter av arsenik på ett industriområde. Det är för farligt för människors hälsa, säger Anna Wahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".