Foto: David Svanberg

Ren slump att giftet i Tenhult upptäcktes

Hade inte husvagnstillverkaren Kabe börjat gräva i marken hade miljöskandalen aldrig upptäckts, det medger nu länstyrelsen.

Det var först när Kabe satte skopan i jorden som det upptäcktes att marken var grön och senare visade prover på mycket höga halter av bland annat arsenik.

Annelie Johansson, chef för miljöskyddsenheten på Länsstyrelsen, medger att giftet inte hade upptäckts om det inte var för att Kabe började gräva. 

Kabe köpte fastigheten av Tenhults impregneringverk för snart 20 år sedan. Den har stått orörd fram tills alldeles nyligen då Kabe började gräva för att bygga en lagerlokal.

Marken var då grönfärgad och prover visade på höga halter av bland annat arsenik. Dessutom hittades en överasfalterad brunn som inehöll flera hundra liter mycket giftig vätska.

Upptäckten har upprört många, inte minst bland tenhultsborna.

Marken har sanerats 1986. Den saneringen har nu visat sig vara bristfällig även med dåtidens bestämmelser. Att det fanns en brunn fylld med gifter kom som en chock för Länsstyrelsen. 

Frågan är då hur trygga vi medborgare kan känna oss om det nu visar sig att en utbygnad avslöjar stora förekomster av giftiga ämnem. Enligt Anneli Johansson går det inte att vara helt säker på marken vi går på är ren, men Länsstyrelsen har två heltidsanställda som ständigt går igenom marken i länet bit för bit. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista