Foto: David Svanberg

Miljöskandalen i Tenhult växer

Idag stoppades byggarbetet på Kabes förorenade tomt i Tenhult. Samtidigt visar det sig att företaget dumpat jord från tomten på ett området som inte är inhägnat och där det betar kor alldeles intill.

Det var ju igår som Nyheterna kunde avslöja att marken innehåller stora mängder av det dödliga ämnet arsenik bland annat. Gifterna upptäcktes i samband med att Kabe startade ett bygge på tomten där det en gång i tiden låg en impregneringsanläggning.

Mängder av jord och grus från den förorenade tomten har dumpats på en åker bakom Kabes anläggning. Marken ägs visserligen av Kabe, men den är inte inhängnad utan kan nås av vem som helst.
Den riktigt förorenade jorden har transporterats bort, men den som dumpats på åkern kommer alltså från samma tomt.
-Jag blir väldigt förvånad när jag hör detta, säger Anna Wahlgren på länsstyrelsen till nyheterna. Hon hade fått uppfattningen att jorden låg på inhängnat område, och det var först när nyheterna berättade var jorden ligger som hon fick veta det.

-Nu måste vi ta prover på jorden för att se om det finns gifter i den, säger hon. Och lägger till att man kanske ska täcka över jorden i väntan på provsvar.
Kabes vice VD, Göran Ljungqvist säger att han vill avvakta tills prover är tagna, sedan ska man besluta vad som ska ske med jorden.

Kabe har också tillsammans med Skanska har idag valt att stoppa sitt byggarbete på den förorenade industrifastigheten.

Vice VD Göran Ljungqvist säger till nyheterna att man stoppar arbetena i väntan på fortsatta utredningar och provanalyser.
-Vi avvaktar så att vi får arbetsro, men vi har inte fått något förbud att bygga, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".