Foto: Peter Jernberg

Jordbruksministern: Inga övergångsregler för bönderna

Det blir inga övergångsregler för de svenska bönderna när EU-stöden till jordbruket reformeras kraftigt efter årsskiftet. Det meddelade jordbruksminister Ann-Kristine Nykvist när hon besökte lantbruksmässan i Jönköping i dag.

LRF:s ordförande Caroline Trapp tycker det här är ett dråpslag för många bönder.
- Förra veckan stängde jordbruksminstern inte dörren men det gjorde hon i dag i debatten. I huvudsak ser det här ut som ett hot för oss. Fler kommer att lägga av, säger Caroline Trapp till Nyheterna efter debatten.
Men jordbruksministern tänker inte ändra sig om övergångsreglerna.
- Jag tycker vi har vidtagit ett stort antal åtgärder för att mildra omfördelningen. Det kan bli vissa negativa effekter och det får vi leva med. Vi kan inte göra vilka övergångslösningar som helst eftersom vi måste ha en lika behandling, säger Ann-Kristine Nykvist.
Hela EU:s bidragssystem till bönderna ska kraftigt reformeras. I korthet går det ut på att bonden får ett generellt stöd för att man har en gård och håller landskapet öppet, oavsett vad eller hur mycket man producerar på gården och det här kan ge mycket mindre i bidragskuvertet för de som producerar mjölk, kött eller spannmål.
LRF har därför krävt övergångsregler för att lindra effekterna och ge sina medlemmar tid att ställa om, men några övergångsregler blir det alltså inte meddelade jordbruksminster Ann-Kristine Nykvist i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".