Bygglov på förorenad mark kritiseras

Jönköpings kommun kritiseras nu av bland andra Länsstyrelsen, för att man gav Kabe bygglov på den tomt som visat sig inehålla stora mängder av bland annat arsenik.

Jönköpings kommun gav alltså bygglov till Kabe när det gäller den industrifastghet i Tenhult där det hittats flera giftiga ämnen, bl.a. arsenik.

Nyheterna har tagit del av det bygglov som är utfärdat av kommunen, och det står inte ett ord om att marken skulle kunna vara förorenad.

Och kommunen borde varit betydligt mer restriktiv än man var, det säger Annelie Johansson som är chef på miljöskyddsenheten på Länsstyrelsen.

Men det är inte bara Länsstyrelsen som ilsknat till på kommunen. Även Kabe anser att kommunen borde varnat för att marken kunde vara förorenad.

Bygget av lagerlokalerna på den förorenade tomten har nu avbrutits i avvaktan på vad proverna visar. Men trots kritik från såväl Länsstyrelse som Kabe så anser kommunen inte att dom begått några fel, säger Ulf Matsson, biträdande bygglovschef i Jönköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".