Ljusare tid för kommunernas ekonomi

2004 ser ut att bli året då det vände för kommunernas ekonomi i länet. Många kommuner har vänt minus till plus i år och nästa år räknar många med att få mer pengar över i kassan.

Det har vänt för Sävsjö i år, men kommunalrådet där Stefan Gustavsson är inte den enda politikern i länet som sitter på en allt tjockare kommunplånbok. Vår rundringning visar att det har vänt för alla kommuner.

Jönköping får 60 miljoner över i nästa år från att ha gått mot ett minusresultat i år. Nässjö går från ett minus i år till plus 14 miljoner 2005. Gislaved har vänt underskottet redan i år och Eksjö räknar med att öka vinsten 2005. Det här minskar risken för skattehöjningar framöver och ökar chanserna till nyanställningar.

Det här är också en bild som bekräftades av finansminister Bosse Ringholm som besökte Jönköping idag.

Det är tackvare att kommunera sparat som de kan vända sin ekonomi och en rad kommuner har också höjt skatten de senaste åren. Besparingarna har bidragit till att kommunernas ekonomi har sanerats.

Men även det faktum att regeringen öser 10 miljarder extra över kommuner och landsting nästa år har förbättrat läget betydligt. Men mer i stadsbidrag gör också kommunerna mer beroende av staten, konstaterar Stefan Gustavsson (kd), kommunalråd i Sävsjö.

Men finansminister Bosse ringholm ser inga risker med att man nu öppnar bidragskranarna til landets kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".