Restauranger slarvar med hygien

Restaurangerna i Jönköpings kommun slarvar med hanteringen av den mat de serverar. När miljökontoret granskade 105 restauranger under sommaren och hösten förra året var det få som fick godkänt.
På 88 procent av restaurangerna använde inte de anställda hårskydd trots att föreskrifterna kräver det. Vid mer än var tredje restaurang användes ringar och armklockor trots att det är en stor källa till bakterier och smuts. Ofta saknas det tvål vid tvättställen. Bristerna kan i värsta fall kan resultera i att besökarna bli magsjuka. För att kunna hitta fel i hanteringen när något går snett måste restaurangerna också ha ett kontrollprogram. Nästan 80 procent hade visserligen det, men hälften av dem underkändes av miljöinspektören. Under besöken kontrollerades även maten. Av 313 prover var fyra underkända, det vill säga de kan orsaka magsjuka. Två av restaurangerna kunde inte bevisa att det var svenskt kött de serverade trots att de gjorde reklam för det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista