Fler missnöjda med snöröjning i Jönköping

Inför kommande snösäsong konstaterar Jönköpings kommun att missnöjet med snöröjningen av gång och cykelvägar i Jönköping ökar.

Orsaken till det här är allt fler studenter och fler äldre som ofta går eller cyklar i stan.

Idag prioriterar Jönklöpings kommun främst de stora trafiklederna där stadsbussarna går när man plogar efter snöfall eller saltar på halkan. Gång- och cykelvägar, men även trottoarer, mitt stan kommer i andra hand.

Men de senaste åren har kraven ökat succesivt på att snön ska bort fortare från gång- och cykelvägar och trottoarer. Fler studenter på högskolan, fler som bor mitt i centrum men också en allt aktivare äldre befolkning gör att kraven ökar tror Annika Edlund på tekniska kontoret.

En enkätundersökning från i våras visar att folk allmänhet är nöjda med snöröjningen i kommunen. Kommunens gator plogas när snötäcket är tio centimeter eller mer och som längst får man vänta 15 timmar på att gatan utanför huset plogas.

Men sämst betyg får kommunens insatser på trottoaren och gång- och cykelvägar. Här skulle kommunen gärna bli bättre. Så varför gör man inte det då? Ja, du kan säkert gissa svaret. Det handlar om besparingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".