Olika versioner om Hillerstorpsskott

Polisen undersökte alla åhörare med metalldetektor, när rättegången om skottdramat i Hillerstorp inleddes i dag. Det var oron för eventuella hämndaktioner som låg bakom säkerhetspådraget, men inget hände.

Platserna i tingshuset i Värnamo räckte bara till en liten av del av dom många Hillerstorpsbor som ville följa rättegången och få veta på vad som låg bakom dramat en eftermiddag för några veckor sedan. Då sköts ju en Hillerstorpsbo i låret med en pistol, mitt på öppen gata, vid järnvägsstationen i det lilla samhället.

Men så mycket klokare blev inte åhörarna för offret och gärningsmannen gav helt olika versioner av vad som hände. Offret hävdade att han väntade på bussen, när han helt utan orsak blev överfallen av tre bröder som kom i bil. Den äldste, en 26-åring, sköt flera skott, ett träffade alltså i låret och därefter fick han flera knytnävsslag i ansiktet av en 16-årig broder.

Pistolmannen påstod att hans lillebror hotats av ett gäng för att han för en tid sedan stoppat stölden av en moped. Det var för att reda ut detta som bröderna åkte till järnvägsstationen i Hillerstorp. Där gick, enligt 26-åringen, Hillerstorpsbon till attack med en stor jaktkniv och då sköt han varningsskott i luften och i marken för att skydda sig och han märkte inte att ett av skotten träffade. Men han hade svårt att förklara varför han beväpnat sej med pistol för att klara upp en träta mellan ungdomar. Nu i eftermiddag hörs sex vittnen till dramat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".