Räddningstjänsten blir snabbare

Räddningstjänsten kommer inom en snar framtid att kunna vara snabbare ute på olyckplatser. Det är resultatet av ett försök i Vaggeryd, som nu ska börja användas på riktigt. Direkt när SOS Alarm vet vilken kommun som ett larm handlar om, skickar de ett förlarm. Brandmännen får då ett meddelande i sin personsökare eller i mobiltelefonen, så att de direkt tar sig till brandstationen. Där får de det ordinarie alarmet med information om exakt var olyckan har skett.
Även räddningstjänst som har heltidspersonal kommer att ha nytta av det här, men där sparar man inte lika mycket tid eftersom brandmännen redan finns inne på stationen. Det här testet har pågått ett år, och sen några veckor testar man den snabbaste tekniken. Om den fungerar bra kommer det framåt sommaren kunna erbjudas till alla räddningstjänster i hela landet. Så här kan räddningstjänsten spara flera minuter vilket kan rädda liv och egendom, säger brandingenjör Fredrik Björnberg i Vaggeryd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista