Kortare besök på BB

Kvinnor som fött barn i Jönköpings län åker hem allt tidigare från BB enligt en undersökning från socialstyrelsen. I Jönköpings län har snittet som mammorna stannar kvar på sjukhuset sjunkit från 3,2 till 2,8 dygn.
Utveckllingen vid länssjukhuset Ryhov är dramatisk. Nu åker 65 procent av mammorna hem inom tre dygn. För sju år sedan var det inte ens 20 procent. Men Margareta Berggren, ansvarig för BB vid Ryhov, tycker ändå inte att man skickar hem mammorna för tidigt. - Vi skickar ju inte hem familjer utan säger att de går hem i BB-hemvård och det är väldigt stor skillnad, säger Margareta Berggren till Nyheterna. Via hemvården får mammorna besök i hemmet och enligt Margareta Berggren trivs familjerna bättre med det. Samtidigt erkänner hon att det kan ha samband med att ensamsalarna försvann för tre år sedan. Det gör att mammorna måste ligga i rum med andra mammor och barn. - Vi tror ändå att den nya familjen mår mycket bättre i hemmiljö, säger Margareta Berggren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista