"Bråket kommer fortsätta i Vaggeryd"

Den borgerliga oenigheten i Vaggeryd är långt ifrån över. Det säger nu centerpartisten Ulf Abrahamsson som själv valde att sluta som topp-politiker i kommunen efter två år av bråk.

Att bara byta ut politiker räcker inte menar Ulf Abrahamsson (c), avgående vice ordförande i kommunstyrelsen, som tror att bråken kommer att fortsätta framöver.  

Den borgerliga fyrklövern som styr i Vaggeryd, folkpartiet, moderaterna, centerpartiet och kristdemokraterna, har haft problem att samarbeta ända sedan valet. Man har varit oneiga i en rad grundläggande frågor och till slut orkade kommunstyrelsens vice ordförande Ulf Abrahamsson inte längre med kampen. Han valde att avgå och med sig i fallet tog han kommunalrådet och kristdemokraten Börje Gustafsson. Den officiella versionen är att de två inte kunde samarbeta, men bråket är mer omfattande än så. Att byta ut de två tyngsta politikerna i kommunen räcker inte menar Ulf Abrahamsson.

Vi har också talat med förre kommunalrådet, centerpartisten Evald Andersson och han delar sin partikollegas uppfattning. Att hålla ihop de fyra borgerliga partierna är svårt och handlar inte bara om två personer som inte kan samarbeta.

Men övriga borgerliga partiföreträdare som vi talade med efter fullmäktigesammanträdet igår kväll ger inte samma bild, utan tror att det ska gå bra nu. 

Men enligt Ulf Abrahamsson är det viktiga grundfrågor som de fyra borgerliga partierna nu måste sätta sig ned och lösa.

Det handlar dels om kristdemokraterna som är hårt sargat efter förlusten av kommunalrådet och att man tvingats gå med på en skattehöjning, men också om vitkiga strategiska frågor för kommunen som man nu måste bli överrens om.

Ulf Abrahamsson ska nu fortsätta jobba sina 60 procent på Vaggerydsverken året ut men säger sig ha nytt jobb på gång på ett företag i kommunen.

Rep Peter Jernberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista