Jönköpingsföretag kan stoppa byggstölder

Stölder på byggarbetsplatser är ett stort problem för branschen. I nyheterna berättade vi i morse att bland annat bygget på Kålgården i centrala Jönköping är hårt drabbat.

Men det finns sätt att skydda utrustningen. Ett litet företag på Science Park i Jönköping har tagit fram en metod att minska stölderna, som väckt stort intresse.

Varje år görs 6000 stölder på landets byggarbetsplatser, och verktyg och maskiner för sammanlagt 1,5 miljard stjäls.

Jönköpingsföretagets teknik för att stoppa stölderna kallas RFID. Det står för radiofrekvensidentifikation. Alla verktyg på ett bygge får ett litet kretskort, stort som en enkrona, som sänder ut radiosignaler som talar om vilket verktyg det handlar om och var det befinner sig. Via internet kan sedan byggbasen på en arbetsplats hålla koll på verktygen. Samma teknik skulle kunna användas i ID-kort för byggjobbarna. På så vis kan man hålla koll på att det inte finns obehöriga personer på ett bygge.

-Vår produkt har väckt stort intresse i byggbranschen, säger Kennet Johansson, en av fyra delägare i företaget SafeTools.

Men han och hans kolleger är noga med att betona att deras teknik inte ska användas för att övervaka de anställda.

Byggbranschen har alltså visat stort intresse för idén, byggfacket är med på noterna och Arbetsmiljöverket vill använda tekniken för att se till att farliga maskiner bara används av dem som har behörighet till det.

-Bara den med rätt kretskort ska kunna starta maskinen, säger Kennet Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".