Tonårsdotter tvingas ta hand om knarkande mamma

Många missbrukare har stora problem att få bostad. Det är något som också går ut över anhöriga till missbrukaren. Vi har träffar Louise, 19 år, som tar hand om sin missbrukande mor.

Louise mamma är missbrukare och har ingenstans att bo - och det har lett till att mamman söker sig till Louises lägenhet - och Louise känner att samhället sviker och att tillvaron bli allt mer besvärlig.

Hon berättar för nyheterna att mamman är uppe hela nätterna och städar och pratar i telefon. Mammans kompisar ringer på dörren.

För Louise börjar det hela bli ohållbart.

Louise mamma som är narkotikamissbrukare har varit bostadslös kanppt ett år.

Louise själv är 19 år och har haft en tuff uppväxt. Hon bodde flera år i en fosterfamilj och har även bott på ungdomshem. Hennes pappa är också han narkoman och de har ingen kontakt.

Men nu, när Louise håller på att ordna upp sitt liv - så hindras hon alltså av sin missbrukande mamma som ofta behöver någonstans att bo - och då söker sig till Louise.

Louise läser nu in gymnasiet på en folkhögskola. Men studierna går allt knackigare eftersom hennes mamman alltid är knarkpåverkad när hon bor hos Louise.

- Det är inte så lätt att bara slänga ut henne. Hon är ju trots allt min mamma, säger Louise till nyheterna.  

En gång blev Louise så desperat att hon tog så många migräntabletter att hon blev medvetslös. Själv säger hon att det var ett rop på hjälp.

Louise känner sig sviken av socialförvaltningen i Jönköping för att den enligt henne har försökt skjuta över ansvaret för mamman på henne. Själv tycker hon att mamman behöver tvångsvård. Lagen om vård av missbrukare säger att en person som allvarligt kan befaras skada sig själv eller någon närstående ska tvångsomhändertas.

Erik Kangeryd är chef för missbruksvården i Jönköpings kommun. Han kan inte uttala sig om just det här fallet men säger att det inte alltid är lätt att tvångsomhänderta en missbrukare. Det krävs att anhöriga lidit en längre tid och utstått allvarliga saker. Han säger ockås att det är tveksamt om det i ett sådant fall som Louises finns tillräckliga skäl för omhändertagande.

Alexandra Peterson

Fotnot: Louise heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".