Jönköping

Mobiltjuvar spanade från balkong

1:48 min

Sex män åtalade för grov stöld stod idag inför rätta misstänkta för stölder av flera mobiltelefoner på utestället Harrys i Jönköping i höstas.

Det är ett femtiotal stölder som männen är åtalade för och de flesta ska ha skett precis efter att offret haft uppe mobiltelefonen ur väskan, det säger Kammaråklagare Magnus Feldth.

– Man har haft utsiktsposter, där man stått på balkonger eller utmed väggarna, tittat ut lämpliga offer när de skickat eller tagit emot sms eller samtal. Man har sett att telefonen varit lämplig och då skickat in en av medkumpanerna som tagit telefonen ur väskan, säger Feldth.

Är det flest killar eller tjejer som drabbats?

– Mest är det tjejer som haft sina telefoner i sina handväskor. Oftast har man inte märkt något av tillgreppet utan man ser det först när man tänker att väskan blivit lätt eller att man borde fått svar på sms:et jag skickade.

I rättssalen sitter sex män i kriminalvårdens gröna kläder. Två av de sex åtalade har erkänt att de stulit någon enstaka mobiltelefon och har pekat ut andra i gruppen. Fyra nekar till alla åtalspunkter.

Åklagaren lägger fram flera bevis och berättar om en av de första helgerna när man förstått att det inte var en slump att det var så många mobilstölder. En kväll när vakterna såg det misstänkte gänget utspridda i lokalen gick de uniformsklädda vakterna in på dansgolvet. Då gjorde de misstänkta, som står uppe på en balkong eller längs väggarna, tecken till dem på dansgolvet att dra sig därifrån.

När vakterna upprepade sin procedur gjorde återigen de misstänkta tecken till sina kumpaner. Vid ett tillfälle ska också ett stöldförsök ha upptäckts, en person togs med handen på väg ner i en väska och där finns även ett utpekande.

Vad har hänt med de stulna telefonerna?

Vi har kunnat visa att de misstänkta har brukat telefonerna. Man har ringt till släktingar i utlandet, till dyra kostnader. Sedan när väl de blivit spärrade har man i många fall sålt telefonerna till andra, säger kammaråklagare Magnus Feldth.

Polisen har i efterhand teleavlyssnat de stulna och de misstänktas egna mobiltelefoner och på så vis kunnat få fram vart i Sverige som mobiltelefonerna varit.