Aneby

"Måste ha växelpengar"

1:43 min

Swedbank i Aneby ska sluta med kontanthantering över disk, som en del i en satsning för att minska kontanthanteringen i Sverige. Men detta skapar problem för föreningarna i Aneby.

– Vi har ju fått förslag om att vi ska växla in våra pengar i affärer och så, det tycker vi inte är någon bra lösning. Att ligga hemma med pengar är inte heller någon bra lösning. Vi måste ha växelpengar till varje arrangemang vi har, de köper godis för två kronor och vi säljer tvåkronorslotter. Det blir ett stort problem, säger Hans-Åke Johansson som är styrelseledamot i Aneby sportklubb.

Att Swedbank i Aneby ska sluta med kontanthantering oroar många föreningar. På ett informationsmöte, som hölls under måndagen, dök ett 70-tal personer upp som representanter för omkring 35 företag och föreningar. En av deltagarna på mötet var Staffan Malmström som är ordförande för Aneby folkets park.

– Det man hoppas på är att det ska bli en vettig lösning som man blir nöjda med. Vi hanterar ju ganska mycket pengar, både växelpengar och i slutändan på kvällen, säger Staffan.

Clemens Svensson är kontorschef på Swedbank i Aneby.

– Vi kommer inte ta bort kontanterna. Det vi gör nu är att vi kommer ha vår rådgivning och vi kommer ha kvar bankverksamheten precis som tidigare men vi slutar hantera sedlar och mynt över disk.