Jönköpings län

Alla mord uppklarade

1:47 min

Alla fall av mord och dråp i Jönköpings län de senaste sex åren har klarats upp. När vardagsbrotten ofta förblir ouppklarade är polisen betydligt mer framgångsrik när det gäller grova brott.

- Hittills har vi varit så lyckosamma, säger Pia Kling, tillförordnad chef på länskriminalen.

Alla 18 fall av mord eller dråp, eller annat dödligt våld, som skett i länet sedan 2005 har polismyndigheten lyckats klara upp. Orsaken är en speciell grupp på polisen som bara jobbar med grova brott.

Gruppen är en sammansvetsad grupp på sex personer och de är enligt Pia Kling flitigt anlitade inom myndigheten och på Polishögskolan för att lära ut sina metoder. De samarbetar mycket med övrig personal inom polisen för att lösa grova brott.

De jobbar enligt en särskilld metod som kallas PUG och som tidigare kallades mordbibeln. Det handlar om att jobba strukturerat och leta metodiskt efter mönster och detaljer.

Men en del fall har varit tuffa. Dubbelmordet i Värnamo för något år sedan till exempel var svårt. Eller det sista man löste: mordet på High Chaparral i somras.
- Det är cirka 350 förhör med kanske 200 personer som är gjorda. Det är ganska omfattande, säger Pia Kling som menar att styrkan i gruppens arbete är att det får ta tid.

Men även om man lyckas i många fall så finns det ouppklarade fall. Ett sticker ut;  försvinnandet av sexåriga Jasmina Jasharaj i Sävsjö på 90-talet.
- Det ligger fortfarande ouppklarat och vi arbetar fortfarande på en lösning.