Många anhöriga lever med missbrukare

De flesta som är anöriga till missbrukare lever tillsammans med de under utåt sett välordnade förhållanden. I Nyheterna igår berättade vi om 19-åriga Lousie som tvingas ta hand om sin knarkande mamma. Men för många anhöriga är det ingen som anar att de lever med en missbrukare.

-Vi levde ett vanligt svenssonliv utåt sett, välartade barn, berättar ”Anna” som tidigare levt med en alkoholmissbrukare.

Nu är ”Anna” med i anhörigföreningen Al-anon i Jönköping, en föreningen som finns på en rad orter i länet, hon är idag skild och den före detta maken har slutat dricka.

Många anhöriga till misbrukare i länet lever idag på ett sätt som Anna och hennes man gjorde. Nyheterna har bland annat pratat med en kvinna som fortfarnade lever med sin missbrukande make efter 40 års äktenskap. Innan hon fick kontakt med anhörigföreninen Al-anon så funderade hon på att ta sitt liv. Och många anhöriga lägger just skulden på sig själva för att någon annan i familjen missbrukar.

-Att de lägger skulden på någon annan är bara för att ge en orsakt till varför de dricker, säger ”Anna” till Nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".