Gislaved har flest anmälda våldtäkter i landet

Gislaved är den kommun i landet där det polisanmäls flest våldtäkter per invånare. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Statistiken återges i Aftonbladet i dag och gäller polisanmälda brott under 2003.

Sävsjö och Tranås är de i särklass mest riskfyllda kommunerna att bo i i länet om man får tro Brås statistik.

Av landets 290 kommuner så placerar sig både Sävsjö och Tranås bland de 35 som har högst andel polisanmälningar per invånare.

Faktum är att Tranås är den kommun i hela Sverige som har flest bilinbrott per invånare. Cykelstölder och våldtäkter bidrar också till den omfattande brottsligheten i Tranås.

I Sävsjö är det främst cykelstölder och bostadsinbrott som försämrar statistiken.

Men det finns ännu en kommun i länet som sticker ut. I Gislaved är det störst risk i hela landet att bli våldtagen, om man räknar antalet polisanmälda våldtäkter per invånare. 54 våldtäkter anmäldes under 2003 i Gislaved och kommunen hamnar ocskå på femte plats i landet när det gäller alla sorters sexbrott.

Även i Eksjö är sexrelaterade brott mycket vanligt.

I Gnosjö åker många rattfulla.

Mullsjö placerar sig bland de tio främsta när det gäller bostadsinbrott.

Jönköping klarar sig totalt sett bra. Trots att man tillhör landets tio största kommuner så hamnar man på en 49:e plats i statistiken.

Och minst risk att bli utsatt för ett brott tycks det vara i Habo. Bara fem av landets kommuner är bättre än Habo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".